Krvácení z nosu ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅



Krvácení z nosu

Krevní cévy v nose se mohou snadno zlomit a způsobit u dětí krvácení z nosu, což je běžná porucha. Vědět, k čemu to může být a co dělat, když krvácí z nosu.

Seznam článků o Nosebleedu

  1. Co je to nosebleed
  2. Příčiny krvácení z nosu
  3. Co dělat s nosebleed

Co je to nosebleed


Žena s nosebleed
Obvykle lze nosebleed snadno spravovat z domova.

    Většina lidí má  krvácení z nosu  v jednom té či oné době , poměrně běžný problém zejména u dětí, i když někdo může trpět, protože existuje tolik krevních cév a kapilár s velmi tenkými stěnami v nose, takže mohou snadno zlomit a unikat krev. 
    Na  krvácení z nosu  hodně upozornit, protože to dojímá vidět někoho, na které se vztahuje v krvi, a to zejména ty menší, ale obecně se nejedná se o poruchu a můžete snadno spravovat z domova. Podle definice je krvácení chápáno jako odtok krve z krevních cév, v tomto případě cév nalezených v nosních dírkách. V lékařské terminologii je tento jev známý jako  epistaxe  nebo  rinorrhagie .

    Můžeme rozlišit  dva typy nosních krví  , které nazýváme přední a zadní, podle toho, kde je původ krvácení. U předchozích krvácení je tento bod v oblasti nosu, kde se setkává mnoho krevních cév, což je přímo ve vytváření nosního septa v horní části nosu. Jedná se o nejčastější, zatímco následné krvácení je vzácné, a místo toho, aby opouštěla ​​nos, krev padá hltanem do krku a je spolknuta.

    Příznaky a příznaky krvácení z nosu

    Je zřejmé, že zjevným příznakem krvácení z nosu je tmavá krev vycházející z nosu, i když následné krvácení není vždy tak snadno vidět. Pro jejich detekci se ústa otevřou a jazyk se zatáhne, dokud nezakryje hrdlo, takže lze pozorovat krev, která padá za zvonkem.
    Pokud je krvácení velmi hojné, může dojít k slabosti a závratě, s bledostí v obličeji a rukou. V každém případě je vhodné vědět, jak jednat, aby nedošlo k vyplašení, a znát základní první pomoc, která se má provést, když my nebo naše děti dostaneme krev z nosu.

    Příčiny krvácení z nosu


    Dítě s nosebleed
    Děti ve věku od tří do deseti let jsou náchylnější k krvácení z nosu.

       Krvácení z nosu  je častější u dětí ve věku od tří do deseti let, možná proto, že žíly a kapiláry nemají plně vyvinuté a snadněji se lámou. Existují však také lidé, u nichž je větší pravděpodobnost  krvácení z nosu  než u jiných, možná ze stejného důvodu nebo kvůli samotné nosní struktuře. Obecně jsou  příčiny krvácení z nosu  obvykle:
      • Kýchání nebo foukání nosu velmi tvrdě, což způsobí, že některé malé cévy se zlomí s následnou ztrátou krve.
      • Manipulace s nosem, častější u malých dětí, které jsou obzvláště zvědavé na to, co mohou prstem odstranit.
      • Přímé trauma do obličeje, které zlomí nos. Zlomeniny lebky mohou také způsobit vytékání krve z nosu
      • Podráždění sliznice. To je běžné u nachlazení a alergií, když neustále foukáme nosy.
      • Zvýšení krevního tlaku V případě arteriální hypertenze, protože stěny krevních cév v nose jsou nejtenčí a nejcitlivější, mohou se kvůli tlaku krve zlomit.
      • Vdechování plynů a chemikálií, které dráždí sliznici. Patří sem také léky, jako je kokain, který oslabuje nosní struktury, nebo léky, jako jsou spreje decongestant, které nakonec poškozují vnitřní výstelku nosu.
      • Extrémní teplo způsobuje dilataci krevních cév a někdy krvácí. To je jeden z důvodů, proč existují lidé náchylnější k tomuto typu krvácení.
      • Horký vzduch vysychá ze sliznic, což usnadňuje jejich rozbití.
      • Antikoagulancia, jako je aspirin nebo heparin, „ředí“ krev a má menší odolnost vůči úniku z cév. Totéž se děje s vysokou konzumací alkoholu.
      • Existují určité nedostatky vitamínů, které mohou oslabit cévní stěny, a proto lidé s tímto problémem snadněji krvácí.

      Dos and Don'ts for Nosebleed


      Zdravotnický pracovník se stará o mladou ženu s nosem
      Chcete-li zastavit krvácení z nosu, musíte zakrýt bod krvácení tak, aby se sražil a nechal jej tak 10 minut.

        Pokud se objeví krvácení z  nosu , musíme nejprve zůstat v klidu, protože když vidíme tolik krve, mnoho lidí má tendenci si myslet, že situace může být vážnější, než ve skutečnosti je. Proto je důležité, abychom všichni znali opatření  první pomoci,  když nám krvácí z nosu a jednáme sebevědomě:
        • Pokud jde o krvácení dítěte z nosu, je obzvláště důležité, abychom byli v klidu a přenášeli bezpečnost, protože pokud je dítě naštvané, bude obtížnější zastavit krvácení. U dospělých je také důležité, aby se cítili bezpečně a mohli spolupracovat.
        • Posaďte se a uvolněte se, vždy s hlavou nakloněnou dopředu a nikdy zpět, protože žaludek není připraven trávit krev a sliznice je podrážděná, což způsobuje zvracení veškeré požití krve. Dýchejte ústy a vyplivněte sliny a krev, které jdou do úst.
        • Nelhejte si ze stejného důvodu.
        • Tlačte měkkou část nosu silou; Tím se zabrání tomu, aby nos pokračoval v krvácení a bod krvácení je zakryt tak, že se uzavře a zastaví krvácení. Nechte to tak deset minut.
        • Neumisťujte tkáně ani gázy, aby se ucpaly nos. Zdravotničtí pracovníci mají pro tento účel speciální materiály, ale omezíme se na mačkání rukama.
        • Po deseti minutách zkontrolujte, zda se nosový kroužek zastavil. Pokud stále krvácí, stiskněte znovu dalších 10 minut.
        • Jakmile se krvácení zastaví, jemně dýchejte, aniž byste vyfukovali nos nebo s ním manipulovali. Musíte to vzít snadno a necvičit nebo zvedat váhu po dobu několika hodin, dokud se tělo znovu nestabilizuje. To může být obtížné v případě dětí, ale musíte se ujistit, že neběží ani nehrají s příliš velkou intenzitou.

        Kdy jít do zdravotnického centra

        Pokud se tyto techniky používají ve většině situací,  krvácení z nosu  se zastaví. Musíme však být upozorněni na varovné signály, protože pokud se objeví, bude nutné jít do lékařského střediska:
        • Pokud je nosní bulva masivní, to znamená, že množství krve je nepřiměřené.
        • Pokud postižená osoba začne pociťovat závratě a celkovou slabost.
        • Pokud po 20 minutách tlaku stále krvácí.
        • Když krev klesá zpoza hrdla místo nosem.
        • V případě, že krvácení bylo důsledkem poranění hlavy.

        Související obsah týkající se první pomoci


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: 15. srpna 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.